Kocaeli Milletvekili ve CHP TBMM Sanayi Komisyonu Sözcüsü Tahsin Tarhan, yapımının Bakanlığa devri söz konusu olan Gebze Metrosu’nu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı
Tahsin Tarhan, Ulaştırma Bakanı’nın yazılı olarak cevaplaması talebiyle on soru sordu. “Önemli olan doğru planlama ve bütçe ile en kısa sürede vatandaşa bu hizmeti kazandırmak. Bugün sadece tabela dikerek metro yaptık demenin sıkıntılarını yaşıyoruz” dedi.
‘BAKANLIK 5 MİLYARLIK BÜTÇEYİ NEREDEN BULACAK’
Tahsin Tarhan, “Gebze metrosu için yetkililer 5 Milyarlık bir bütçe söz konusu bu iş bizim boyumuz aşar onun için Bakanlığa devrediyoruz böylelikle bizim bütçemiz de rahatlamış olacak diyor. Peki Bakanlık bu bütçeyi nereden bulacak? Bakanlığın bütçesi 5 milyarlık bu tutarı ne şekilde karşılayacak? Bizim talebimiz en şeffaf şekliyle kamuoyu aydınlatılsın ve Gebze Metrosu hizmete başlasın.
‘YENİDEN İHALEYE ÇIKILACAK MI?’
Gebze Darıca Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj Ve İşletmeye Alma Yapım İşi ihalesine 6 firma teklif vermiş ve ihaleyi verdiği 2.488.489.457,00 TL teklifle Meting Raylı Sistemler + Met-Gün İnşaat Tahhüt ve Ticaret Anonim Şirketi + EZE İnşaat Nak. Taah. San. Tic.LTD.ŞTİ. + Gökçe İnş.Taah.Tic.ve Makina San.LTD .ŞTİ. ortak girişimi kazanmıştı. Şimdi Bakanlık yapım işini devralacaksa yeniden ihaleye çıkılacak mı? İhaleyi alan şirketler bu işin neresinde olacak.
‘İHALEYİ ALAN ŞİRKETLERE ÖDEME YAPILDI MI?’
Gebze Metrosu yapımı sözde bir senedir devam ediyor. Ne yazık ki sonuç ortada. Yetkililer Bakanlığa devrediyoruz diye açıklama yaptı. Peki bu zaman kadar ihaleye alan şirketlere ödeme yapıldı mı? Eğer Bakanlık devri gerçekleşirse ve yeniden başka şirketlere ihale verilirse bugüne kadar ödenen para ne olacak. Burada şirketlere bir mağduriyet ya da haksız kazanç sağlanma durumu var mıdır? Bu soruların takipçisi olacağız” dedi.
‘GEBZE METROSUNUN GELİRLERİ BAKANLIĞIN MI OLACAK?’
Tarhan, “Daha önce Ankara ve İstanbul’da metro yapımları Bakanlığa devredilmişti. Bakanlık metro yapımı bittikten sonra gelirlerin belirli bir kısmına el koyuyor bu tarz yapım sonralarında. Aslında Ankara ve İstanbul metrosu için gelirlere el koymuyordu ama 31 Mart Yerel seçimleri sonrasında yönetimler değişince bunun gerçekleştiğini gördük. Aynı durum Gebze Metrosu içinde söz konusu olacak mıdır?” ifadelerini kullandı.
‘GEBZE METROSU TABELADAN MI İBARET’
Daha sonra, “Ne yazık ki daha kullanılmayan başlamadan tabelası var kendisi yok diye Gebze Metrosu tarihe geçti. Şimdi de olmadı Bakanlığa devrediyoruz dendi. Peki Gebze Metrosu ne zaman kullanılmaya başlanacak. Anlaşılan o ki ihaleyi alan şirketlerin verdiği bitiş taahhüttü yerine getirilemeyecek. Gebze Merkezde herkesi etkileyen bir hafriyat alanı da oluştu. Bir sene öncesine geri döndük. Tabelası var kendisi yok.
‘KENT MERKEZİ İNŞAAT ALANI OLARAK KALDI’
Kentin merkezi metro yapımı için kazıldı, hafriyat alanına çevrildi. Ne zaman biteceği ne zaman açılacağı ile ilgili tek bir bilgi yok. Vatandaşlar bu alanı mecburen kullanmak zorunda kalıyor. Planlamadan, hesaplamadan bu şekilde başlanması mı gerekirdi? Metro kazı alanı vatandaşlarımız için tehlike arz eden bir duruma geldi” dedi.